niedziela, 3 września 2017

Cukinia faszerowana pieczarkami / Courgette stuffed mushrooms







Witajcie Kochani!😃😃😃

Mięso nie musi być składnikiem każdego dania. Nawet mięsożercy 
czasem mają ochotę na mały odpoczynek i wówczas chętnie sięgają po dania wegetariańskie. Jednym z nich jest cukinia faszerowana.
 Oczywiście tak samo smaczna jest cukinia faszerowana w wersji z mięsem,
 jak i bez mięsa. 
Oto przepis na cukinie faszerowaną pieczarkami.

Potrzebne składniki:

2 średniej wielkości cukinie
20 dag pieczarek
1 cebula
kilka gałązek natki pietruszki
15 dag utartego żółtego sera
olej
sól
pieprz

Przygotowanie:

Cukinie dokładnie myjemy i dzielimy na podłużne połówki. Wydrążamy w nich miąższ tak, aby zmieścił się nasz farsz, ale i tak, aby jednak 1cm miąższu zostawić.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i na rozgrzany olej dodajemy opłukane i pokrojone w kawałki pieczarki, posiekaną w kostkę cebulę  oraz posiekany, wcześniej wydrążony
 miąższ z cukinii bez pestek.

Całość dość krótko dusimy z dodatkiem odrobiny  soli i pieprzu.
Gotowym farszem nadziewamy cukinie i na wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki i tartym serem.

Cukinię układamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około 30 minut. 
 Podajemy  na gorąco i  najlepiej bez podgrzewania od razu z piekarnika.
Smacznego!😋



Dziękuje za odwiedziny i komentarze!
Pozdrawiam Was gorąco i życzę udanego tygodnia...😃😃😃



30 komentarzy:

  1. Jezu ja jestem przed kolacja :D Smacznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Na pewno wypróbuję.
    Uściski, Basieńko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam takie rzeczy <3

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/09/koszula-czy-sukienka-dwa-lata-blogowania.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Basiu! Wygląda apetycznie,Muszę wypróbować - Pozdrawiam Goraco

    OdpowiedzUsuń
  5. Jednak wybrałabym mięsną wersję gdyż nie lubię pieczarek ale za to po cukinię bardzo często sięgam jako dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinię jem rzadko , chętnie jednak wykorzystam Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubie cukinię, a faszerowana jest mega pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja robię cukinię z ryżem, mięsem mielonym i pieczarkami :).

    Twoja też wyglada smakowicie :).

    OdpowiedzUsuń
  9. This looks so good! Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam kiedyś z mięsem mielonym. Też są smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. This really looks delicious!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie, aż się głodna zrobiłam.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uma sugestão prática, fácil e deliciosa... que não conhecia... a ver se experimento um dia destes!
    Que engraçado... tenho pratos, exactamente iguais a esses... o que só prova... que somos pessoas com muito bom gosto!... :-))
    Beijinhos! Boa semana!
    Ana

    OdpowiedzUsuń
  14. O tak piszę się na taką cukinię!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak apetycznie wygląda... Mam taki sam serwis obiadowy jak Twój talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Prosty , fajny przepis.Wart wypróbowania.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. I love stuffed courgettes ... this looks a very nice recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  18. It looks so yummy and it sounds very tasty. Thx for sharing with us, Basia.
    xox
    Lenya
    new look: Striped Charme

    OdpowiedzUsuń
  19. Oh, I see this is something I would love to eat immediately! Thanks for sharing :)
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Musi być naprawdę smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię cukinię faszerowaną ☺ Ja ostatnio robiłem kotleciki z cukinii oraz cukinię panierowaną w jajku i bułce tartej ☺ Pychotka.

    Pozdrawiam Panią serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  22. Znam i lubię. Cukinia to świetne warzywko.

    OdpowiedzUsuń
  23. U nas jednak króluje w wersji z mięsem. Dla męża bez mięsa to nie obiad i zaraz jest głody :)

    OdpowiedzUsuń
  24. I love this meal very much Basia and often cook the same way. Have a nice day!

    OdpowiedzUsuń