piątek, 25 marca 2016

Cytrynowe babeczki wielkanocne




Na zrobienie około 24 babeczek potrzebujemy:

1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklankę mąki pszennej
4 całe jajka
25 dkg margaryny
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
1 łyżka octu
olejek cytrynowy lub sok z połowy cytryny
5 łyżki cukru pudru i sok z połowy cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

Margarynę ucieramy z cukrem, wybijamy kolejno całe jajka. Następnie dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną i pszenną, olej, proszek do pieczenia, ocet i olejek cytrynowy.
Małe foremki do babeczek wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Do soku z połowy cytryny dodajemy cukier puder, mieszamy i dekorujemy wystudzone babeczki. Ciasto możemy upiec w jednej dużej foremce i wyjdzie nam piękna pachnąca babka cytrynowa. Smacznego! Wesołego Alleluja!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz